Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2011 12:22 - Re-aлност<част №3><чиста вода..>
Автор: dmv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9907 Коментари: 24 Гласове:
15

Последна промяна: 23.06.2011 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Това е приказка,която е реална.Уви,така е.
    Чудех се дали да ви занимавам със статистика или само с факти..Реших да е второто,понеже ми е писнало от "Стъкмистики".Нагласените неща са удобни..особено когато ВИ казват,че пиете чиста вода..а тя е с .л..на..Буквално имам предвид..
    Малко приятна предистория..Някога,някой решил,че България ще е индустриална страна и зел,че натворил язовири,каскади и какво ли не,което да е в обслужващ сектор към тежката промишленост..Дотук добре..Обаче после се случило така,щото да се ползват тези водизточници..за питейни нужди и поливни..попреустроили ги,понагласили ги..САМО,където били построени на неподходящи места...
    Няма  хвърляме паника сега..Пили сте си от тях,яли сте плодове и зеленчуци поливани с тяхната вода..живи сте...Ето примерно "Тополница" - един прекрасен язовир..с арсен..Той е любимата ми история..Значи,накратко -"Имал нещастието " "Язът" да се намира на пътя на една река,която го захранва естествено,чиято водосборна област минава през едно...хвостохранилище*....наречено "Душанци" и покрай няколко други наоколо,разположени в Пирдопско-Златишката околност...
И така тази "чиста" вода...минава през Средна гора и буф..право в язовира..Е,уж не го ползват,ама все пак го изпускат и има преливник..водата си тече свободно,това е истината..и така "Арсенчето"(звучи като Асенчо) право в Пазарджишкото поле..Един приятел ми вика "Наеш ли кви домати стават"..стават я,как да не стават...
    Друг един огромен язовир,който служи за питейни нужди..се намира до едни бивши мини..за уран..САМО на три километра,може би четири,най-много, по права линия..Селото е Габра..мините носят същото име..А да има и открита кариера,действаща,огромна е,която се вижда от Гугъл Ърт..Два милиона маймуни пият водица от него...Има едни неща,наречени "подземни" води,е Габра е във водосборната област на въпросния "Бент"..Не стига това,ами и се носят "легенди",че не цялата вода минава през биологично и механично пречистване,а само хлориране..има си данни,публични,там пише за какво потребление е предвидена въпросната пречиствателна станция..и то не е два милиона души на ден...Тя,затова водицата е зверски хлорирана..и леко мътна..не е само от старите тръби..Ма нейсе..
   Да оставим питейната,нека погледнем мръсната..пречистваме ли я,или просто си я пускаме в морето и реките..Сега някой би подскочил..йок не,чистим я.Да,ама не ..цялата..Да разгледаме как правят цивилизованите хора и как ние..Просто е, примерно ..дори в много страни от,така нареченият "Третият свят"..водата първо минава,механична,после през утайници,после биологична преработка и тогава се изхвърля в морето..обикновено на минимум...два до четири километра навътре,като на места достига 20-тина км...Така щото да не я носят теченията към брега и да няма замърсяване...В България си е точно обратното..Пречистватели няма дори на сериозни населени места,камо ли на хотели и комплекси..после поне тръбите да го изхвърляха навътре - да,ама не.Ние си ги пускаме ..по тръби на плажа..после що водата е мътна,има фитопланктон,не е прозрачна..а да и е топла..Ами фекалииииии бре,гнилостни процеси,размножаване на микрофлора и фауна ..Верно що ли?!?
  А пък там,където има пречиствателни станции,примерно се сещам за два дунавски града..Един с мост и един,след който реката става само "руманещи",за нейн късмет(Доста по-добре се грижат за нея,факт е,ако не ги понасям).Там хората си изливат,може би поне едно 20..до тридесет %,просто в така..непреминали през обработка..Нямат избор..пречиствателите нямат капацитет..
  А хич не ми се и говори за това,как на много места старите сметища са пуснати по скатовете..на  реки и водосборни дерета..кеф ти инфилтрат,кеф ти повърхностно-замърсени води...А имам едно любимо..В община Лъки(който е ходил на "Кръстова" е минавал)Там сметището е на единият бряг и пада в реката,а на другия има хвостохранилище..Двоен кеф..Та тази река се влива в "Чая"..а тя от своя страна..Абе честито на Асеновград..
  Хубавото е че водата има механични свойства,а има и едно нещо наречено "Хидравлика" на водните процеси,но ме мързи да обеснявам,само че това не е безкраен ресурс и самовъстановяването е до...време и не... винаги!!!А дано някой се сети,след Шамана,че сега по 50 км магистрали строят на година и горница им иде на милите,че водата прави борбата,а не пътищата,щото пътища не се пият и не напояват....Водна стратегия няма...
   Апропо отивам да си налея чаша "минерална" ...от чешмата...Ай със здраве..
"_0


*Хвостохранилище е онова прекрасно място,където се съхранява хвост,който от своя страна е онази "чудна" шлака,наситена с цветни и черни метали като остатъчен материал от преработката на оловно-цинкови и медни производства и не само(прилича на язовир,ама водата е кобалтово-синя,в единият край е вода,средата е рядка кал,а досами стената е сух пясък,демек плуваш,правиш кални бани и накрая се изтягаш на пясъка..да се попечеш..а наоколо всички елементи на Таблицата)..Има много в България,на едно от първите места в Света сме по производство на мед и преработна на медна руда...ама не ми се приказва,че там е една "мътна и кървава"
Мойта гордост е хвостохранилище "Бенковски" 1,най-голямото на Балканите и едно от най-големите в Югоизточна Европа..Гордейте се деца!!!!!!




** снимката е на друго хвостохранилище
image






Гласувай:
15



1. cecka1504 - Направо да му се приядат на човек ...
23.06.2011 12:34
Направо да му се приядат на човек пазарджишки домати.
А надолу, по нашенско, как е положението? Съвсем сериозно питам. Щот на село, при баба, найш кви домати ставаха. Да не им е помагало и на тех нещо :)?
цитирай
2. dmv - Там си е ок, няма добивна промишл...
23.06.2011 12:36
Там си е ок,няма добивна промишленост,освен една,можи би две мини,и със сигурност няма язовири,освен микротакива,,както и хвостохранилища:)Дишай,там просто си стават доматите хах..Естествена радиация..:)

Имам снимки доста в личния архив,красиво ахахах на хвостохранилище,или такова за арсенови кекове,или пък на бивша открита мина...;)
Чак си завиждам ахахахахахах
цитирай
3. cecka1504 - Е, успокои ме. Ако искаш, след още ...
23.06.2011 12:41
Е, успокои ме. Ако искаш, след още някоя седмица мога да те черпя от доматите на мама :)))
цитирай
4. dmv - Аахахах, е поне знам че верно са е...
23.06.2011 12:49
Аахахах,е поне знам че верно са екологично чисти:)
Че другите...освен силитрица,хормони,ГМО и гледани в почви,с тежки фракции в тях..са прекалено сладки (смешно ми,вместо да плача..ама Татковина,да я затрием ли?!)
цитирай
5. cecka1504 - А, молим ти се, Татковината не ща да я ...
23.06.2011 12:54
А, молим ти се, Татковината не ща да я затриваме, макар че някои много упорито работят по въпроса.
цитирай
6. dmv - E щеш. не щеш. . натам заминават н...
23.06.2011 13:07
E щеш.не щеш..натам заминават нещата..към тотален фалит и довиждане на всички..Се някога ще стане..:)
цитирай
7. kleopatrasv - Трагедията на човечеството е че още ...
23.06.2011 22:33
Трагедията на човечеството е че още не е оценило собствените си възможности. Ние сме свидетели как всеки ден се унищожават природните ресурси, но въпреки това мълчим....
То и да приказваме много пак ще е същото. Екологията ни е на най-ниското ниво. Наистина нямаше нужда от статистика, фактите сами говорят. Остава да спрем да пием и вода.
цитирай
8. dmv - kleopatrasv,
23.06.2011 23:00
на мен от екологията ми се..повръща..такова чудо няма в България...ако не ми писне и не подкарам хумореските,ще отворя още няколко теми...Има много мръсотия,тъмни сделки,обещания,неизпълнени естествено..но водата..там е страшно..много..Инак сметища,регламентирани и не,рекултивирани..не както трябва и тнт..Сделки със заводи за боклуци,станции за мръсни и чисти води..абе има,не е да няма.Знаеш ли просто е,примерно залагаш помпа,просто с по-големи параметри от нужните и печелиш 190 000 лева..ем си изпълнил,ем си на далавера,ей ми ти такива неща.Аз само насочвам и то към неща,които могат лесно да се проверят..След по-малко от 50 години ще има разравяне на сметищата за преоценка и вторично използване на ресурсите...
цитирай
9. dorichela - Правилно си казват хората, че след ...
23.06.2011 23:13
Правилно си казват хората, че след време водата ще е по-скъпа и от златото.... Ама кой ли се замисля.. "И след нас потоп"
цитирай
10. dmv - Тя и сега е по-скъпа от злато, то не се ...
23.06.2011 23:16
Тя и сега е по-скъпа от злато,то не се яде и не е полезно,просто някой идиот някога решил,че понеже бл;ести,значи е ценно!
цитирай
11. kleopatrasv - на мен от екологията ми се. . повр...
24.06.2011 00:05
dmv написа:
на мен от екологията ми се..повръща..такова чудо няма в България...ако не ми писне и не подкарам хумореските,ще отворя още няколко теми...Има много мръсотия,тъмни сделки,обещания,неизпълнени естествено..но водата..там е страшно..много..Инак сметища,регламентирани и не,рекултивирани..не както трябва и тнт..Сделки със заводи за боклуци,станции за мръсни и чисти води..абе има,не е да няма.Знаеш ли просто е,примерно залагаш помпа,просто с по-големи параметри от нужните и печелиш 190 000 лева..ем си изпълнил,ем си на далавера,ей ми ти такива неща.Аз само насочвам и то към неща,които могат лесно да се проверят..След по-малко от 50 години ще има разравяне на сметищата за преоценка и вторично използване на ресурсите...

Как да няма такова нещо, най-много са еколозите от младите специалисти в Бг. С толкова много екологични проекта се източиха еврофондовете, че нямам думи..но щом я има думата "екологично чисти ", веднага го одобряват. На мода са пречиствателните станции. Съветвам те - носи проект в министерството и веднага ще ти го задвижат.
/ аз цял роман посветих/_
цитирай
12. dmv - kleopatrasv,
24.06.2011 00:19
Хъм,кое те кара да мислиш,че не съм,бил съм и от двете страни,затова казвам ,че е мръсна история..Мога да ти покажа проекти,и лоши,и хубави..всякакви,за всичко..Екология няма..специалисти също..има пишмангеолози,пишманхидрогеолози,минни инженери и тнт паплач..еколог не, различно значение,на еколога му е най-гадно,той е задължен да е подкупен или изпада от схемата..Имам идея..за мое съжаление..доста години вече..ДА имало екобетон ахаххаха....в него няма силикати...друг път...еко-тухли...и прочие смехове..Тъпотии...Мога да приказвам..мога и да не...Пречиствателни няма да има,кметовете имат забрана от Шаманя,негласно-официална!Губим един милиард от тая работа...Истината е ,че България е на около 20 години назад в развитието на екологията..Само един пример,едно минно-добивно предприятие сменя 4-тири собственика за 16 години..гратисният период е 4 години,после са задължени да правят подобрения и затова си го препродават на дъщерните фирми,малко преди изтичането на гратисния,а вадят мед и злато..и то не малко.Едно такова го проследих от инат..и верно се оказа така..Такива ми ти работи..
цитирай
13. kleopatrasv - Хъм, кое те кара да мислиш, че не съм, ...
24.06.2011 00:31
dmv написа:
Хъм,кое те кара да мислиш,че не съм,бил съм и от двете страни,затова казвам ,че е мръсна история..Мога да ти покажа проекти,и лоши,и хубави..всякакви,за всичко..Екология няма..специалисти също..има пишмангеолози,пишманхидрогеолози,минни инженери и тнт паплач..еколог не, различно значение,на еколога му е най-гадно,той е задължен да е подкупен или изпада от схемата..Имам идея..за мое съжаление..доста години вече..ДА имало екобетон ахаххаха....в него няма силикати...друг път...еко-тухли...и прочие смехове..Тъпотии...Мога да приказвам..мога и да не...Пречиствателни няма да има,кметовете имат забрана от Шаманя,негласно-официална!Губим един милиард от тая работа...Истината е ,че България е на около 20 години назад в развитието на екологията..Само един пример,едно минно-добивно предприятие сменя 4-тири собственика за 16 години..гратисният период е 4 години,после са задължени да правят подобрения и затова си го препродават на дъщерните фирми,малко преди изтичането на гратисния,а вадят мед и злато..и то не малко.Едно такова го проследих от инат..и верно се оказа така..Такива ми ти работи..

Ясно ми е всичко и не съм те обвинила в негативна позиция, а напротив- радвам се, че има хора които мислят по този начин.
Срещу нашия град румънците произвеждат екогориво, представяш ли си? Целият Свищов мирише сутрин на царевични пръчици. Заводът им е нов, отначало ни баламоосваха, че произвеждат екохрани. И защо мислиш, си построяват заводите на края..т.е на границата ? Ние Българите ги строим директно в централните населени места. Знаеш ли колко по-напред е стандарта на живот при румънците вече, а бяха една западнала страна? Всяка нощ Букурещ се почиства основно, навсякъде се лъскат улици, паважи, че за сутринта всичко да е ок.В София кога ще стане това нещо? На самия "Дунав мост" личи откъде започва България- там откъдето почва мърсотията, там където са разпилени отпадъ;ите....
цитирай
14. kleopatrasv - Относно примера за това минно-д...
24.06.2011 00:44
Относно примера за това минно-добивно предприятие, което сменя 4-тири собственика за 16 години, това според мен е всеобща стандартна процедура. Стана даже много изтъркана практика. затова трябва отвреме навреме да променят гратисният период и условията за инвестиции.
цитирай
15. dmv - Ами рибата от главата се вмирисв...
24.06.2011 00:53
Ами рибата от главата се вмирисвала..Като се появят кадърни и разбиращи хора в Еко-министерството,ще стане по-добре,може би,нямам идея,само се надявам..А не,аз не казвам,че си ме обвинила:)Мисля позитивно,защото ги гледам сумати години какво вършат,налага ми се да имам надежда..Екологията е една ,"бездънна яма" за потъване на капитали...Сички комини,примерно,трябва или да са 500-тин метра високи,примерно,за да може "Розата на ветровете"(много тъпо име са му дали на това) да е ефективна..да,ама не,най-високия е 325,тоест два са,другите са по 100,най-много..Другата опция е скрубери..и сярата изведнъж "магически" се превръща в сярна киселина от вредна емисия...хем е икономически изгодно,хем екологично,може да се печели..ама няма пари за скрубери,а към тях има и филтри и тнт...всеки е от 4 до 20 милиона..що да ги дават?!Има само един такъв..И държавата спря да им дава преференции за вредни емисии..факт е,сега въпросното предприятие има сярна на склад..и губи от това..А същевременно други заводи,разботещи със сярна като продукт... купуват от чужденци?!?
Еко гориво а?Ами да,ще ви тровят..Хитри са и имат добра политика,ако знаеш Делтата на Дунав как изглежда..Чиста като сълза,ама полагат грижа,имат уникални програми...
В Букурещ съм убеден ,че е по-чисто и по измислено всичко..България е едно, гигантско сметище..Мини Промахон-Кулата..на самия граничен пункт има разлика,фас от българска и нищо от гръцка страна..тъжно..
Трябва ни стратегия за водите,нямаме!
2007-2013 програма за екоразвитие няма да я изпълним и наполовина,за което ще платим огромни неустойки..няма да споменавам цифри...стотици милиони са..но може и горница да иде..Трагедия...ама магистрали строим..последната..сега е затънала в едно блато край Шумен,щото геолозите се драпали да не казвам къде,когато трябвало да земат проби...Забава...
цитирай
16. dmv - Относно примера за това минно-д...
24.06.2011 00:56
kleopatrasv написа:
Относно примера за това минно-добивно предприятие, което сменя 4-тири собственика за 16 години, това според мен е всеобща стандартна процедура. Стана даже много изтъркана практика. затова трябва отвреме навреме да променят гратисният период и условията за инвестиции.

Промяна казваш...да,ама няма политическа воля..как инак ще тече комисионната..
Да права си,стандартна е процедурата..но е страшна,защото означава замърсяване с неща,които не си и помисляла..с период на полуразпад..примерно 4000 години и ползване на технологии остарели..
цитирай
17. cecka1504 - Как и кога ще се появят кадърни и р...
24.06.2011 09:17
Как и кога ще се появят кадърни и разбиращи хора, не само в еко министерството, а навсякъде? Че така се е забатачило всичко в съревнованието кой ще прибере повече чужди пари...
цитирай
18. dmv - Ами аз се над
24.06.2011 09:21
явах на последните двадесет години..Виж в Еко-министерството е страшно..там няма специалисти,само плазмодии,които блеят недоумяващо....в агенциите е същата история..инак и по другите министерства е същото...
цитирай
19. cecka1504 - Ем така де, и аз тва исках да кажа - че ...
24.06.2011 09:25
Ем така де, и аз тва исках да кажа - че навсякъде е пълно с плазмодии и амеби. Да не стане така, че да не надяваме още 20, не знам дали ще оцелеем само с голите надежди...
цитирай
20. dmv - E, нали имаме велики икономисти, ...
24.06.2011 09:37
E,нали имаме велики икономисти,адвокати и компютърни гениииии разни...инженери и лекари не ни требат...за ко са ни...министерски кресла са заети от пумпали..натискаш и почва да се върти...Ей го Росенчо Плевнята,ей я Нонка Караджата...две министерства,оглавени от капацитети...по свинщината....Баси да бях отишел азе,
верно щях да крада ,ама с мярка и финеззззз,тия грабят...Шаманисти..какво да очакваш от тях..Имат си Идол,кланят му се..а да и Главен Шаман-министър да им дава наклон ...
цитирай
21. compassion - При нас са на мода био- продуктите, макар, че са много скъпи
24.06.2011 11:34
Видях оня ден биологични краставици от България и веднага щастлива посегнах, а дъщеря ми вика:"Остави! В България отдавна всичко е отровено." Е, аз я обявих за черногледа и си купих краставицата като почтенна родолюбка. Ами кво да ти кажа. Стори ми се много вкусна ... защото мислех за планините на България ...
цитирай
22. dmv - compassion,
24.06.2011 11:46
чудя се как да ти отговоря...Дъщеря ти е била и права,и не,едва ли си обърнала внимание къде,в коя оранжерия е отгледана въпросната краставица,на хидропоника естествено..но виж другия път моля и сподели..Аз май се досещам,фирмата производител коя е...Но за това не се приказва.. как да го кажа.."Не добра идея"...Както вече споделих..био няма,ама човешкият организъм се нагажда..:)
цитирай
23. kleopatrasv - И да приказваме и да не приказваме- ...
26.06.2011 22:42
И да приказваме и да не приказваме- все е тая. Екологията в Бг няма да стигне нивото на европейските стандарти поне още 30 години, а дотоговора ава съвсем ще затънем в мизерия и ще се налага да ходим да почиваме по-често в чужбина.

/понеже си от тормозещите с музика- върнхо се да я чуя отново/
цитирай
24. dmv - Аз лично, тук нямам желание да по...
26.06.2011 22:51
Аз лично,тук нямам желание да почивам,когато зависи от мен,няма да е на мизерното ни море..Планините са друга бира,но и на тях им готвят разплата достойна,имам няколко примера,широконеизвестни...но взе да не ми пука..да унищожават..в крайна сметка просто ще отида по-на-запад и толкова..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене