Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 12:24 - Re-алност
Автор: dmv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7328 Коментари: 18 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Наскоро чух една легенда -  за  Цънков камин*.Странна история,къде занимателна,къде подла...То,честно казано,тука всичко е странно,но тази е "баш",от "най-башовските" ...
    Имало едно време една идея,за една работа..как Татковината да се превърне в "Енергиен лъв"..Почнали разни люде да правят скици,да дават акъли..и така се родила ПАВЕЦ"Чеира"...Брилянтна идея признавам - 864 MW  чиста енергия,без почти никакви разходи,удобни условия за правенето й,два малки ядрени реактора демек(1-ви и 2-ри от закритите)...
    После дошла една друга..за втора ПАВЕЦ...чието име било "Цанков камък"...Втора добра идея...Проектът първоначално предвиждал мощности,от порядъка на около 400 MW(примерно 3-ти реактор на "Козлодуй")...Горе долу паричките предвидени за строежа на "подобно чудо",били колкото за сегашната ВЕЦ,носеща същото име -"Цанков камък" -  около няколко стотин милиона кефчета..
    Но се оказало,че в България ,"не би било рентабилно" да  има два ПАВЕЦ-а..понеже сме били малка страна?!?Демек на Туркестан,Гречко,FYROM и сърбите не трябва да имаме енергия за продажба,а такава да се осъществява от северните ни съседи,посредством АЕЦ "Черна вода"(френски инвестиции)...Хъката - мъката,наште се съгласили..нямали избор,искали в Евро-някакъв си Съюз да влизат..скрита клауза и хоп,ПАВЕЦ "Цанков камък" се трансформирала във ВЕЦ...За същите пари..малката разлика е в способа на добив,парите за експлоатация..а да и в мощността - 80 MW..Срещу 400?!...Изплащане след от 50 до 135 години....Да влезе убитият...

ПС..Един Шаман щеше да ги разследва...що не се случи,така и не се разбра...пътища,хонорарчета,кражби...умре работата...Хубав път има към онова село...
   






Гласувай:
19



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Дориан!
21.06.2011 12:55
Как само си го описал... Аз пък вярвам в силата на водата и на природните стихии. По-мъдри са от нас. И неизчерпаеми са техните източници. Енергията им не може да се обърне срещу хората до степен да ги унищожи, както стана в Япония неотдавна. Да ни изличи внезапно. Но може да ни служи. Дали защото остарявам, ставам привърженик на всичко естествено.:) Слънчевата енергия, водната... В България, нахалост се излива толкова вода. Изтича през пръстите ни. Но с продажни държавници и безчестни законотворци, колкото до болка познато и клиширано да звучи, сме си за никъде. Политиците ни нямат гръбнаци, достойнство, държавно мислене. Къде по-малки страни решават енергийните си проблеми със замах и то трайно и максимално добре за народа си. У нас политиците мислят за джоба си, а не за това, че собствените им потомци утре ще са безродници. Затварям черната радиостанция и изчезвам.:) Извинявай. Хубав постинг, бъди здрав!:)
цитирай
2. dmv - Мълчание,
21.06.2011 13:10
Аз разказвам легенди и гледам същевременно проекта пред себе си..смях...Продажни или не,има си факти..само трябва да се гледа..Вода има много,акъл малко,ако искаха България щеше да е "енергиен титан" в цяла Югоизточна Европа..ама някой не ще..
Здравей!
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Точен си за това, че България щеше да е "енергиен титан" в цяла Югоизточва Европа.
21.06.2011 14:14
И едно дете би го разбрало. Много вода = много енергия. "..ама някой не ще.."!
Ще си го взема този твой постинг за блогвълна. Не че онзи, от когото зависи, ме чете. Ама знае ли човек.:) Моето родно място, Копривщица е доста добър пример. Едната версия за произхода на името е – „куп речици”... Тополница, Бяла река, Крива река, Петрешка, Попска река, Косьово дере, Медедере... Дотук – седем! Само в Копривщица. А изворите – бистри, безброй. НО – копривщени си наливат вода от извори и чучури. Водата от чешмата НЕ Е за препоръчване. Дори не готвят с нея. И преварена не става. Съдържа вредни вещества. Навремето, когато са се „наливили основите на социализъма”, германците ни направили проект. Всичко точно, само дето някое си местно величие, кмет, решил да присвои паричките и за по-евтино сложил азбестови тръби. Такива ми ти работи. Така и с проекта Белене, например. Но това ми е болна тема, а и да не падаме от нивото и обобщението в легендата на Змея. Здравей!
цитирай
4. kite333 - Интереса
21.06.2011 14:15
клател феса.Само дето при нас не се робува на правилния интерес.
Затова и ще има да плащаме ... от 50 до 135 години.
цитирай
5. dmv - Mълчание,
21.06.2011 14:57
Не са само там азбестови..има и оловни на някои места..се "доволен да остане" човек от водата за употреба..Знам,уви прав съм..има вода за безброй малки хидро-централи...дето могат да си избият парата за около 4-тири,най-много пет години..но няма "воля",престави си 1000 МW...или 2000...това те прави независим и конкурентен...Няма Белене,няма игри..вода бол..ама няма стратегия в Татковината мизерна..За "Хидро-енергийното"-сериозното, дори и не отварям дума колко потенциял има..
Здравей!
цитирай
6. dmv - kite333,
21.06.2011 15:06
50 е оптимистичната цифра..вероятната е нагоре...
цитирай
7. dorichela - На горните етажи някой лапа от ун...
21.06.2011 23:51
На горните етажи някой лапа от унищожението на всичко, което носи доходи за държавата:) Под предлог "за наше добро"...
цитирай
8. dmv - Тука е по-друга работата. . но пр...
21.06.2011 23:54
Тука е по-друга работата..но принципно си права!
цитирай
9. dorichela - То на тия дето се опитват да извадят ...
22.06.2011 00:06
То на тия дето се опитват да извадят наяве тия неща, все им умира работата... странно :)
цитирай
10. dmv - Aми няма как. . страх майка. . нор...
22.06.2011 08:35
Aми няма как..страх майка..нормално..тук,просто трябва да се внимава..Все пак е "Дивият Запад"..
цитирай
11. ddiaries - Аз съм срещу АЕЦИте
22.06.2011 09:13
И съм за модерното производство на енергия, по всякакви други не- радиоактивни методи.
Германия се отказва, Италия се отказва...света масово ще се откаже от АЕЦите, сигурна съм. Може да останат само французите, понеже те винаги са толкова вироглави- не падат по гръб.
Има много начини една страна да е икономически стабилна, не е задължително да изнася енергия. И пак, за пореден път ще дам примера с Австрия.
Там атомната енергия е забранена със закон, изнасят съвсем малко ток, а са една от най-богатите страни в Европа.
цитирай
12. dmv - Д.Д...
22.06.2011 09:46
А как ти се струват 5000 до 10000 MW...M?И тогава АЕЦ-а на скрап..Анализите ясно сочат(естествено не са публични и никой не би изнесъл подобна инфо официално,с документи),че в България може да се стигнат подобни мощности само от вода...Ама няма кой..да види..или не иска..Без да се нарушава екологичното равновесие(на което и без това му ебават майката)..Има едни неща-ОВОС им викат..Виж атомната енергия,не е страшна,страшно е нехайството,ония, смотани селяндури японците сами си го направиха,сега някой ще скочи и ше каже не....Два довода - Централа е построена откъм океана,защо не откъм залива с Китай - там,откъдето подобно цунами няма как да дойде?!Имам достатъчно познания,по геология,екологични катастрофи,енергетика,хидростроителство и тнт,за да знам,че тогава не са отчели един фактор-очевидно е!-! "10000-дна годишна вълна",ако я бяха отчели..щяха поне сега да са модернизирали централата си..Да тя идва на 10000 години или всеки ден...трябва да си се презастраховал и предвидил..Те не бяха,ако че са японци..Тука поне такова чудо няма как да дойде..да благодарим на Дедо Боже..че ако те са лумпени..е за нас или добро или нищо..ще замълча!!!
цитирай
13. vostroto - Дмв, здравей!:)
22.06.2011 09:54
За този проект няма да коментирам, защото ми се качва кръвното:), а и не е единствен..
Колкото за това - дали да се влагат пари в производството на енергия - това е без никакво съмнение, защото тя ще бъде основен фактор за която и да е икономика в бъдеще. Въпроса е да е и екологична , също.
Поздрави!:)
цитирай
14. dmv - Vostroto,приятелю,отдавна не се сме се засичали!:)
22.06.2011 10:12
Драго ми е да те видя тук!
Аз само притчи разказвам..малко известни,примерно тази е широконеизвестна..
Проектът не е лош,но е фундаментално сгрешен откъм пари..За много по-малко пари можеха да го направят...
Хидро-енергетиката е екологична...много,но има и зависимости,ще пиша и за тях..Професионално съм обвързан с екото хехе
Поздрави и на теб!
цитирай
15. dorichela - В Дивия запад правила няма. . . освен ...
22.06.2011 13:28
В Дивия запад правила няма... освен едно - оцелява този, който стреля по-бързо.... Кофтито е, че ние сме с водни пистолети, а те ни бутат със снайпери :)
цитирай
16. dmv - Не, там има. . Тук няма. . там поне. . ...
22.06.2011 14:26
Не,там има..Тук няма..там поне..правото е на по-силния,тук няма ..никой не носи отговорност,ни по-слабият,ни по-силният...
цитирай
17. creatura - Музиката в комбинация с написаното ...
24.06.2011 01:13
Музиката в комбинация с написаното е зверска работа.
цитирай
18. dmv - Така така. . драматично си е. . На...
24.06.2011 01:17
Така така..драматично си е..Написаното ,уви е 100% -тната истина...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене